Wegenbelasting of MRB (Motorrijtuigenbelasting) is de belasting die je betaalt voor het bezit van een personenauto, bestelauto, of motor. De hoeveelheid wegenbelasting die je betaalt hangt af van een aantal factoren. Zo is de provincie waarin je woont van belang, de brandstof en het gewicht. Het maakt niet uit hoeveel kilometers je op jaarbasis rijdt, veel of weinig, het bedrag is altijd gelijk.
Per 1 januari 2014 vervalt de MRB-vrijstelling voor energiezuinige auto’s. Alleen auto’s die 50 gram CO2 of minder uitstoten zijn nog vrijgesteld t/m 2015. Wil je weten wat je moet betalen aan wegenbelasting in 2014? Bekijk dit dan hier.
Wegenbelastingvrij CO2-uitstoot
Vanaf 1 januari 2010 betaal je voor een personenauto met een lage CO2-uitstoot geen wegenbelasting meer. Je komt hiervoor in aanmerking met een auto die rijdt op benzine waarvan de maximale CO2-uitstoot op 110 gram per kilometer ligt, voor diesel ligt dit het maximum 95 gram CO2. Deze vrijstelling van MRB blijft gehandhaafd tot eind 2013.
Wegenbelastingvrij oldtimer
Per 1 januari 2014 zijn alleen auto’s die op dat moment 40 jaar of ouder zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Ook is het niet toegestaan om te op de openbare weg te rijden met een oldtimer in de wintermaanden december t/m februari. Wil je dat wel dan dien je het normale tarief aan wegenbelasting te betalen. Voor auto’s die rijden op benzine en tussen de 25 en 40 jaar oud zijn geld een overgangsregeling waarbij je maximaal € 120 per jaar betaalt.
Opbouw wegenbelasting
De wegenbelasting bestaat uit 2 delen, een deel dat opgelegd wordt door de centrale overheid en een deel dat gaat naar de provincie. Hoeveel dit is, is per provincie verschillend. Om je een beeld te geven van de geldstromen; in 2008 ontving de overheid 3,2 miljard euro aan wegenbelasting en de provincies 1,3 miljard. Hiermee is dit tevens de grootste inkomstenbron voor de provincies.
Oorsprong wegenbelasting
Van oorsprong is de wegenbelasting ingevoerd voor het onderhoud en de aanleg van wegen. Tegenwoordig overstijgen de inkomsten van de wegenbelasting de uitgaven voor onderhoud en aanleg. Het geld wordt voor andere doeleinden gebruikt.
Aangifte wegenbelasting
Het betalen van wegenbelasting gaat automatisch in werking wanneer er een auto op naam gezet wordt bij het postkantoor. Hier hoef je dus niets voor te doen.
Wegenbelasting betalen
Je kunt wegenbelasting via automatische incasso betalen of met acceptgiro. Als je per jaar betaalt ontvang je een korting van 12 euro.